Componenţă: boabe măcinate de hrişcă amară.
Ambalaj: 20 de pliculeţe a câte 4 gr.
Mod de utilizare: un pliculeţ se opăreşte cu un pahar de apă fierbinte ( t 80o-90o) se bea fără zahăr înainte de dejun.
Hrişca amară e un remediu profilactic natural care curăţă organismul în mod inofensiv, îl completează cu substanţe necesare, îl protejează şi îi normalizează reacţiile imunitare.
Boabele de hrişcă amară conţin:
proteine, în componenţa cărora intră 19 aminoacizi, inclusiv 8 aminoacizi esenţiali;
acizi graşi, 9 dintre care sunt acizi graşi polinesaturaţi;
vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E, PP şi altele. Hrişca amară conţine vitamina B2 mai mult decât făina şi orezul;
fibre alimentare (de3-4 ori mai multe decât în orez şi porumb);
minerale: potasiu (caliu), mangeziu, cupru, crom, zinc, fier şi calciu.
Cantitatea de fier în hrişcă e de 50 de ori mai mare decât în porumb, cea de calciu şi magneziu, de 3-4 ori mai mare decât în orez şi grâu, iar cea de potasiu de 2-2, 5 ori mai mare decât în orez şi grâu.
Boabele de hrişcă amară mai conţine şi rutină, şi clorofilă, care nu se găsesc în celelalte graminee.
Ceaiul de hrişcă amară posedă următoarele efecte curative:
reglează nivelul glicemiei, contribuie la profilaxia diabetului zaharat şi a complicaţiilor acestuia;
normalizează funcţionarea sistemului cardiovascular, în special microcirculaţia;
reduce nivelul sporit al colesterolului din sânge;
posedă efect bacteriostatic şi bactericid.În experiement ceaiul de hrişcă cu concentraţia de 0, 1 % împiedică dezvoltarea E. colli, a streptacocilor şi a stafilococilor;
posedă efect antioxidant – protejează organismul de acţiunea nocivă a radicalilor liberi;
are acţiune antitumorală – contra apariţiei şi dezvoltării maladiilor oncologice;
are efect antiinflamator, utilizat în profilaxia şi tratamentul maladiilor apartului digestiv, sistemului respirator, a apartului excretourinar;
posedă capacităţi de detoxifiere.